11. 11. 2021

Ľudožrúti od rieky Tsavo



Píše sa rok 1898 keď írsky plukovník John Henry Patterson dostal za úlohu postaviť most cez rieku Tsavo na východe Afriky. Žiaľ, pokojnú stavbu mosta narušil problém - dva ľudožrútske levy ktorých metódy sledovania a lovu ľudskej koristi sa stali tak úspešné, že miestny domorodci tvrdili že to nie sú obyčajné levy ale diabli alebo duchovia dávnych náčelníkov v levej podobe a tak ich nazvali "Duch a Temnota". Už po prvých útokoch robotníci začali stavať rôzne barikády z tŕnia, držali hliadky a na noc zapaľovali ohne. Ani tieto opatrenia levom nezabránili v love a zabíjaní. Až po 9-tich mesiacoch sa ich podarilo zastreliť Pattersonovi.


9.Decembra 1898 zastrelil plukovník prvého "diabla". Jeho dĺžka od nosa po špičku chvosta bola úctyhodných 294.64 cm a bolo potrebných 8 mužov na to aby telo leva priniesli do tábora. O pár dní neskôr bol zastrelený aj druhý lev s dĺžkou 289.56 cm. Podľa plukovníka padlo týmto šelmám za obeť až 135 ľudí. No neskôr vedci po preskúmaní ich srsti a zubov zistili že toto číslo je prehnané. Tieto levy môžete vidieť aj dnes. Sú vystavené vo Fieldovom múzeu v Chicagu.

 


Tento príbeh je v knižnej forme - The Man-Eaters of Tsavo ktorej autorom je sám plukovník J.H.Patterson. Tiež ho môžte nájsť aj ako film - Lovci Levov z roku 1996, kde si úlohu plukovníka zahral Val Kilmer

Žiaľ, most bol počas Prvej Svetovej Vojny zničený nemeckou armádou. Našťastie kamenné základy mosta vydržali a most bol znovu postavený.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára