19. 11. 2021

Záhadný maják na ostrove Eilean Mòr

 

 


Maják sa nachádza na najvyššom bode na ostrove Eilean Mòr, ktorý patrí do súostrovia Flannan pri západnom pobreží Škótska. Tento 23 metrov vysoký maják bol navrhnutý Davidom Alanom Stevensonom pre Northern Lighthouse Boeard (NLB) a jeho stavba prebiehala od roku 1895 až 1899. 07.12.1899 sa uviedol do chodu.

V roku 1925 bol tento maják prvý pomedzi Škótskymi ktorý začal prijímať správy z pevniny bezdrôtovou telegrafickou komunikáciou a v roku 1960 bol modernizovaný ostrovný dopravný systém. 28.09.1971 bol tento maják automatizovaný, svetlo je produkované pálením acetylénu a dosah má 17 námorných míľ čiže 32 km. 

Ale touto minulosťou nie je tento maják taký slávny. Slávny sa stal niečím iným a mysterióznym. Prvý záznam je zo dňa 15.12.1900 keď si parník Archtor plávajúci z Philadelphie do Leith všimol že svetlo na majáku nie je dostačujúce pri súčasných poveternostných podmienkach. Keď parník zakotvil v Leith 18.12.1900 bola táto informácia odoslaná NLB a tá vyslala na ostrov loď Hesperus. No kvôli nepriaznivému počasiu k ostrovu nedorazili 20.12. ako plánovali ale až 26.12. na poludnie. V majáku pracovali 3 muži : James Ducat, Thomas Marshall a Donald McArthur. 

z ľava : Thomas Marshall, Donalad McArthur a James Ducat 


Pred zakotvením si posádka lode všimla že na stožiari nieje vlajka, bedne so zásobami boli nedotknuté a čo je najdôležitejšie, nikto z pracovníkov majáku im neprišiel naproti. Kapitán Hesperusa – Jim Harvie sa pokúsil na seba upozorniť na seba sirénou z lode a výstrelom zo signalizačnej zbrane, no bez úspechu. Po zakotvení sa vylodil pomocný strážca Joseph Moore ktorý zistil že vstupné dvere do majáku sú zatvorené, postele neuložené a hodiny stáli. Po bližšom preskúmaní sa zistilo, že lampáše boli vyčistené a naplnené. Taktiež sa našiel nepremokavý plášť čo naznačovalo, že jeden zo strážcov odišiel bez neho.

Balada z roku 1912 s názvom „Ostrov Flannan“ ktorú napísal Wilfrid Wilson Gibson opisuje prevrátenú stoličku a nedojedené jedlo na stole, čo značí že strážcovia boli nečakane vyrušení. Čo sa nezhoduje s tým čo povedal pomocný strážca Moore keď do majáku vstúpil prvý krát. Povedal že kuchynské riady a príbory boli všetky čisté a umyté, čo značí že nech sa tam udialo čokoľvek, odišli až nejaký čas po jedle.Nenašli sa žiadne stopy po strážcoch ani v majáku a ani na celom ostrove.

Nikdy sa neprišlo na to čo sa tam stalo, sú rôzne verzie : počas búrky ich zmietlo do mora a utopili sa, postavili si loď a odplávali za novým životom, boli unesení cudzími špiónmi, do mora ich vtiahla morská príšera.Neskoršie vyšetrovania sa zamerali na psychiku strážcov. McArthur mal údajne prchkú povahu, čo mohlo viesť k potýčke blízko západného útesu, čo zapríčinilo pád všetkých troch mužov do mora a utopenie sa. Ďalšia teória je že jeden z mužov sa zbláznil, zavraždil svojich druhov, ich telá hodil do mora a sám potom spáchal samovraždu skokom do mora.

za obrázok ďakujem Latryne 👍

 Po tejto nevysvetliteľnej udalosti sa na majáku vystriedalo mnoho strážnikov a niekoľkí z nich tvrdia, že vo vetre často počuli ľudské hlasy. Strážnici taktiež prisahali, že čudné hlasy volali mená nezvestných mužov. Neskôr sa zistilo že na ostrove v minulosti stála kaplnka. Miestni farmári tvrdili že na ostrove strašia duchovia. Niektorí ľudia si teda myslia, že boli strážnici napadnutí paranormálnymi silami, ktoré ich prinútili opustiť maják a skonať neznámym spôsobom.

Podľa tohto príbehu je aj natočený film "Strážcovia majáku" z roku 2018 a postavu Jamesa Ducata si zahral Gerard Butler

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára