14. 11. 2021

Strom smrti

 

 

Jedná sa o strom Hippomane mancinella, na prvý pohľad nezrelá jabloň sa nachádza v okolí Strednej Ameriky, na Galapágoch, Karibiku alebo na Floride. Prečo sa mu hovorí strom smrti? Jedovaté je na ňom absolútne všetko - drevo, listy, miazga, no najmä plody sú veľmi toxické.


 

Toxicita stromu sa prejavuje veľmi silnými reakciami na tele. Akýkoľvek kontakt s časťou stromu spôsobuje chemické popáleniny, obrovské pľuzgiere a nadúvanie kože. Potvrdzuje to aj množstvo usmrtených ľudí - ich príbeh sa zvyčajne končí v momente, kedy si z pseudojablka odhryznú aj len malý kúsok. Vtedy ich jazyk a tkanivo dýchacích ciest nadobudnú niekoľkokrát väčší objem. Aj keby sa umierajúcemu zázrakom podarilo uniknúť pred nepríjemným osudom udusenia sa, stále úplne nevyhral. Toxíny (hlavne vysoko koncentrovaný forbol) pokračujú do lymfatických uzlín a telom začnú prechádzať neznesiteľné kŕče, nevoľnosť, zvracanie, záchvaty a horúčku. V minulosti niektoré kmene pôvodných Američanov používali tieto "zelené pochúťky" ako spôsob mučenia.

Strom bol objavený na prelome 15. a 16. storočia Španielmi počas kolonizácie Južnej Ameriky. Dali mu trefný názov "arbol de la muerte", teda strom smrti. Jablkami smrti zasa označil plody Krištof Kolumbus.


 

 V súčastnosti sa týmito jablkami pravdepodobne už neotrávime. Stromy sú ovešané výstražnými značkami ktoré zakazujú konzumáciu plodov, dotýkať sa kmeňa a dokonca aj prípadným úkrytom počas dažďa alebo pred slnkom. Nebezpečné sú aj opadávajúce listy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára