14. 11. 2021

Donnerova výprava

 

 

Jedná sa o najtragickejší prípad osadníkov smerujúcich do Kalifornie ktorí nedobrovoľne prezimovali v pohorí Sierra Nevada v rokoch 1846 až 1847. 

Obchodníci George Donner a James F. Reed sa rozhodli pridať k ľuďom cestujúcim do bohatej a vtedy ešte neobývanej Kalifornie. Spolu so svojimi rodinami a spoločníkmi vytvorili karavanu o počte 87 ľudí a 12.5.1846 sa vybrali na dlhú cestu za lepším životom. Vo Fort Bridger sa rozhodli odbočiť z Oregonskej cesty a použiť skratku spomínanú v knižnom sprievodcovi pre vysťahovalcov - aj napriek varovaniam skúseného horala držať sa dlhšej no bezpečnejšej trasy. Táto skratka im mala cestu skrátiť o skoro 500km. Žiaľ, Sierru Nevadu nestihli prejsť pred príchodom zimy, keďže cesta cez Veľkú soľnú púšť a popri Humboldtovej rieke bola priveľmi dlhá - kvôli obtiažnemu terénu, nedostatku vodných zdrojov a extrémnemu počasiu.

Kvôli silnej snehovej búrke boli nútení sa utáboriť 28.10. pri jazere Truckee ktoré bolo neskôr premenované na Donnerovo jazero. Trpeli nedostatkom jedla keďže väčšina dobytku im bola ukradnutá alebo zabitá miestnymi indiánmi z kmeňa Paiute. Po zjedení posledných kusov dobytka a koní sa na ich jedálničku ocitli myši, borovicové šišky, kôry stromov a kúsky opracovaných koží. Okolo 15.12. sa skupina 15 ľudí rozhodla opustiť tábor a vyhľadať pomoc, táto skupina je známa pod názvom Forlon Hope - stratená nádej. Boli veľmi vyčerpaní s malými zásobami a k tomu ich ešte na otvorenom priestranstve chytila ďalšia snehová búrka vďaka ktorej sa stratili a blúdili v horách vyše mesiaca. Žiaľ 8 členov tejto výpravy zahynulo, prežili dvaja muži a päť žien ktorým sa zázrakom podarilo nájsť malú farmársku komunitu. 

Prvé záchranné misie sa kvôli Americko-Mexickej vojne začali uskutočňovať až okolo 1.2.1847. A niekedy okolo 1.4. 1847 sa podarilo zachrániť posledného žijúceho člena Donnerovej výpravy, bohužiaľ 35 členov - 25 mužov a 10 žien zahynulo v týchto krutých zimách. Tí čo prežili priznali, že kvôli nedostatku jedla museli začať konzumovať svojich zosnulých.

Príbeh Donnerovej výpravy je jedným z tých, kde jedno zlé rozhodnutie môže mať priam až fatálne následky. Ešte viac tragické je to, že podľa záznamov bola viac ako polovica osôb uväznených v tábore mladšia ako 18 rokov.

6.5.1918 bol odhalený tento pomník na pamiatku všetkých členov ktorý zahynuli počas výpravy


 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára