2. 12. 2021

Luban Lock

 

 
Známy je tiež pod názvom kongming lock, čo je tradičný Čínsky hlavolam. Existujú rôzne geometrické tvary a veľkosti, zväčša sa ľahko rozkladajú ale ťažšie sa už skladajú napäť. Celok aj jednotlivé časti sú navrhnuté tak, že do seba dokonale zapadajú a držia spolu bez použitia lepidla, klincov. Vyrábajú sa z dreva, bambusu alebo slonoviny.

Na týchto tvaroch je zaujímavé to, že sa veľmi podobajú niektorým častiam na tradičnom čínskom nábytku a na rôznych doplnkoch, ktoré tiež nepotrebovali na zmontovanie lepidlo ani klince. Výhodou takéhoto typu nábytku bola rýchla montáž a demontáž s pomocou iba kladiva.

Za jeden z ľahších hlavolamov sa považuje trojcestný kríž, ktorý sa skladá zo 6 tyčiek a sú kolmé jedna na druhú.

Tento tvar sa používal aj na poskladanie bambusového stojanu na čínske paličky. Stojan vešali na stenu do kuchyne aby udržiavali paličky čisté medzi jednotlivými jedlami. Rámy sa vyrábali z mokrého a poddajného bambusu, potom sa po obvode a na dno vsunuli tenké drevené a bambusové doštičky a nechali sa uschnúť. Konštrukcia sa tak spevnila a nedala sa už rozložiť. 

 Vytvoril ho štátnik a vojenský stratég Zhuge Liang. Taktiež je po ňom nazvaný lampión Kangming ktorý bol predchodca lietajúcich lampiónov na horúci vzduch. No zatiaľ čo súčasné lampióny maju už iné využitie, pôvodný lampión bol používaný na posielanie správ počas vojny.

Dňa 10.10.2014 dostala Nemecká kancelárka Angela Merkelová od premiéra Li Keqianga tento hlavolam počas návštevy v Berlíne s nádejou, že dve krajiny dokážu vyriešiť ťažkosti s rozumom a rozšíriť ich budúcnosť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára