5. 12. 2021

Mochi


Mochi je tradičný japonský ryžový koláčik vyrobený z tzv „mochigome“ čo je krátkozrnná japonská lepkavá ryža a taktiež aj z iných surovín ako voda, cukor a kukuričný škrob. Ryža je rozdrvená na pastu a vytvarovaná do požadovaného tvaru. Jedná sa o tradičné jedlo na Japonský Nový Rok, v tomto období je skoro všade.

Proces naparovania lepkavej ryže a následnej tvorby pasty pochádza údajne zo Starovekej Číny, do Japonska sa dostala potom ako tam bola ryža prvý krát privezená v ére Jomon.

Tradičný spôsob výroby mochi je v Japonsku výnimočná kultúrna udalosť do ktorej sú zapojení miestny obyvatelia alebo rodinní príslušníci. Tento spôsob je už zriedkavý ale je stále zaužívaný v starých chrámoch, svätyniach a na vidieku, prevažne v období nového roka.


Pre tradičnú výrobu sa používa iba samotná ryža, a spracúva sa v 3 jednoduchých krokoch : umytá ryža sa na noc namočí a naparí. Ryža je potom rozdrvená s drevenými palicami v tradičnej drevenej nádobe. Táto práca si vyžaduje dvoch ľudí, jeden čo drví a druhý čo prevracia a udržuje mochi zmes vlhkú. Musia udržiavať správny a rýchly rytmus lebo môže dôjsť k úrazu. Hmota je potom krájaná a tvarovaná do požadovaných tvarov napr guľôčok.

Plnené môžu byť hocijakými plnkami čo im dodáva typickú chuť. Napríklad : pasta z červenej fazule, arašidovým maslom, zeleným čajom „matcha“, čerstvými jahodami, mangom, ananásovou pastou a inými. 

Mochi plnené pastou z červenej fazule (moje obľúbené)

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára